Τηλ. παραγγελίες
210.3461.910
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
για αγορές από 35€ και πάνω
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΔΩΡΟΥ
χωρίς επιπλέον κόστος
  • Το καλάθι μου

    Το καλάθι αγορών είναι άδειο!

Επιμετάλλωση

  Επιμετάλλωση

 Επιμετάλλωση, είναι η επιφανειακή επικάλυψη ενός αντικειμένου με λεπτό στρώμα μετάλλου πάχους 0.5-2.5 micron. (1 micron είναι ένα χιλιοστό του χιλιοστού).

Στο κόσμημα, οι συνηθέστερες επιμεταλλώσεις, είναι η επιχρύσωση, η επαργύρωση, η επιπλατίνωση, η επιροδίωση και άλλες.

Η κλασική διαδικασία επιμετάλλωσης βασίζεται στον Γαλβανισμό (από τον Luigi Galvani) την διαδικασία της ηλεκτρολυτικής μεταφοράς θετικών ιόντων μετάλλου στο αντικείμενο προς επικάλυψη. Αυτό γίνεται για την προστασία του αντικειμένου από την φθορά, για την βελτίωση της εμφάνισης του, ή για την δημιουργία ενός νέου αισθητικού αποτελέσματος.

Οι σύγχρονες επιμεταλλώσεις χρησιμοποιούν με δυναμικό τρόπο την τεχνολογία.

Οι επιμεταλλώσεις IVD και PVD χρησιμοποιούν την νανοτεχνολογία σε περιβάλλον Vacuum (κενό αέρος).

Είδη επιμετάλλωσης για ασημένια κοσμήματα

Επιχρύσωση (gold plating). Η ηλεκτροχημική εναπόθεση χρυσού πάχους τουλάχιστον 0.5 micro σε μεταλλικό αντικείμενο. Ο ιταλός χημικός Luigi Valentino Brugnatelli, το 1805, ήταν ο πρώτος που επιχρύσωσε μια ασημένια μικρή επιφάνεια, τα πρώτα όμως επαγγελματικά εργαστήρια επιχρύσωσης και επαργύρωσης, ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο καθαρός χρυσός δίνει προστασία από την οξείδωση, την λάμψη του, κυρίως όμως ένα διαφορετικό αισθητικά αποτέλεσμα ένα πανέμορφο χρώμα χρυσής πολυτέλειας.

Ροζ επιχρύσωση (Rose gold ή rose gold plating). Η επιχρύσωση με χρυσό 14 καρατίων (ct), δηλαδή κράματος χρυσού με λέγα καθαρού χαλκού. Ο χαλκός δίνει στον χρυσό μια δυνατή ροζ απόχρωση, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές σύγχρονο χρώμα στα κοσμήματα.

Επαργύρωση (silver plating). Η εναπόθεση αργύρου στο κόσμημα ή αντικείμενο, για να αποκτήσει το αντικείμενο αργυρή όψη και λάμψη. Από τις παλαιότερες μεθόδους επιμετάλλωσης κοσμημάτων, σιγά σιγά αποσύρεται λόγω της δυναμικής εισόδου της επιροδίωσης στην αγορά.

Επιροδίωση (Rhodium plating). Το ρόδιο είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο ευγενές μέταλλο της οικογένειας της πλατίνας. Με ασημί-λευκό χρώμα, είναι ένα χημικά αδρανές μέταλλο, ανθεκτικό στην διάβρωση και στην καταπόνηση, λόγω της μεγάλης σκληρότητας του. Η επιροδίωση πάχους 0.7-1.0 micro, με ρόδιο ή με ένα κράμα ροδίου και πλατίνας, προστατεύει τα κοσμήματα και τους χαρίζει λάμψη και ένα κομψό δυναμικό χρώμα πλατίνας.

Μαύρηεπιροδίωση (black rhodium plating). Στο κράμα ροδίου με πλατίνα, προσθέτουμε μαύρα τρισθενή χρωματικά συμπληρώματα που δημιουργούν μια μαύρη ματ καλλιτεχνική όψη για ένα κόσμημα που ελκύει.

Επιμετάλλωση μαύρου ρουθηνίου (Black Ruthenium plating). Το ρουθήνιο, είναι ένα ευγενές μέταλλο της οικογένειας της πλατίνας (platinum) και του ροδίου (rhodium). Συνδυασμένο με νιτρίδια τιτανίου και ειδικά πρόσθετα που του δίνουν το χρώμα, προστατεύει το κόσμημα από καταπονήσεις και διαβρώσεις, με μια ιδιαίτερη μαύρη απόχρωση, πρωτόγνωρη στην παγκόσμια ιστορία του κοσμήματος.

Επιμεταλλώσεις κοσμημάτων από ανοξείδωτο ατσάλι (stainless steel)

 

PVD επιμετάλλωση (PVD plating). PVD (Physical Vapor Deposition). Οι μέθοδοι που γεννήθηκαν την δεκαετία του '70 στα εργαστήρια της NASA, πέρασαν τον 21ο αιώνα στην καθημερινή ζωή σε τεχνολογίες επιμετάλλωσης προϊόντων υψηλών απαιτήσεων και σκληρών καταπονήσεων. Η διαδικασία γίνεται σε θαλάμους κενού αέρους (Vacuum). Η επιφάνεια του αντικειμένου που επικαλύπτεται, στην περίπτωση μας ένα κόσμημα, "βομβαρδίζεται" με ατμούς (vapors) νιτριδίων του τιτανίου για μεγαλύτερη πρόσφυση και αντοχή των πολλών λεπτών στρωμάτων του υλικού επικάλυψης στο δεύτερο στάδιο.

Το τελικό αποτέλεσμα, είναι ένα κόσμημα πολύ ανθεκτικό στις διαβρώσεις, στην οξείδωση και στα χτυπήματα. Η τεχνολογία PVD είναι 6-8 φορές πιο ανθεκτική από τις κλασικές επιμεταλλώσεις.

Η μέθοδος δεν παράγει υπολείμματα βαρέων μετάλλων ή μολυσμένα απόβλητα, συνολικά είναι πολύ περισσότερο φιλική στο περιβάλλον, αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό.

IP επιμετάλλωση (Ion plating). Μια ειδική PVD διαδικασία, με την οποία λεπτά φίλμ ηλεκτρικά φορτισμένων ατόμων (ιόντων) του υλικού επιμετάλλωσης, καλύπτουν την επιφάνεια που θέλουμε να επιμεταλλώσουμε. Το τελικό αποτέλεσμα, είναι ένα λαμπερό κόσμημα απόλυτα πιστό σε κάθε λεπτομέρεια, εξαιρετικά ανθεκτικό, ένα κόσμημα που ικανοποιεί τον απαιτητικό καταναλωτή της σύγχρονης εποχής.

Newsletter!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές και τα νέα μας προϊόντα!

0