Τηλ. παραγγελίες
210.3461.910
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
για αγορές από 35€ και πάνω
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΔΩΡΟΥ
χωρίς επιπλέον κόστος
  • Το καλάθι μου

    Το καλάθι αγορών είναι άδειο!

Άργυρος (Silver)

Άργυρος (Silver)

Το μέταλλο που έδωσε το όνομα σε μία χώρα Αργεντινή, Argentina, από το λατινικό argentum, και σε μια περιοχή των ΗΠΑ, την Αριζόνα,από την λέξη arizuma, Άργυρος στην γλώσσα  των Αζτέκων.

Η ρίζα της λέξης προέρχεται από στην Σανσκριτικήλέξη arj-una, λαμπερό μέταλλο.

Στην νεοελληνική χρησιμοποιούμε την λέξη ασήμι,από τον άσημο (χωρίς σήμανση) άργυρο, δηλαδή τον άργυρο που δεν έχει γίνεινόμισμα.

Το ασήμι, είναι ένα λευκό, λαμπερό μαλακό μέταλλο και έχει την μεγαλύτερη ηλεκτρική αγωγιμότητα από κάθε άλλο γνωστό μέταλλο. Τοβρίσκουμε μόνο του (αυτοφυής άργυρος) ή σε κράματα με χρυσό, χαλκό μόλυβδοή ψευδάργυρο.

Από την αρχαιότητα θεωρήθηκε πολύτιμο μέταλλο μαζί με τον χρυσό, λόγω της λάμψης, της δυνατότητας επεξεργασίας και της σπανιότητας του.

Οι πρώτες αναφορές αργύρου στον Ελλαδικό χώρο, προέρχονται από τον Όμηρο. Αντικείμενα από ασήμι  στην Ελλάδα και Ανατολή,χρονολογούνται την τέταρτη χιλιετία π.Χ. Στην σημερινή Αρμενία βρίσκουμε ταπρώτα ορυχεία αργύρου από το 3000 π.Χ, και όταν αυτό εξαντλήθηκε, ηαποκλειστική εξόρυξη αργύρου γίνονταν στο Λαύριο και στα ορυχεία Χαλκιδικής,της Θάσου και Σκαπτής Ύλης (Παγγαίο, Παλαιά Καβάλα). 

Στην Ρωμαϊκή περίοδο, τα ορυχεία της Ισπανίαςκάλυψαν τις αυξημένες ανάγκες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας σε ασήμι,εξορύσσοντας 200 τόνους μετάλλου ετήσια από τα μεγαλύτερα ορυχεία στον κόσμο,μέχρι την ανακάλυψη της Αμερικανικής ηπείρου.

Το 1545, οι Ισπανοί κατακτητές, ανακάλυψαν τεράστιαποσότητα αργύρου στην περιοχή Potosi στην Βολιβία. Λίγα χρόνια μετά,ανακαλύφθηκε ασήμι στην περιοχή του Μεξικό και του Περού. Μέχρι τον 19ο αιώνα,το 85% της παγκόσμιας παραγωγής αργύρου, περνούσε από τα Ισπανικά χέρια. Ηανεξαρτησία των χωρών της Λατινικής Αμερικής ή ανακάλυψη νέων πηγώνχρυσού και αργύρου, στο Κολοράδο, την Νεβάδα και στον ποταμό  Γιουκόν(Yukon) στην Αλάσκα και οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων των ΗΠΑ,μετέβαλαν τον χάρτη της αγοράς του αργύρου δίνοντας χώρο σε ιδιώτεςερευνητές και τυχοδιώκτες, και συμβάλλοντας με τον χρυσό στον παγκόσμιο πυρετότων αρχών του 20ου αιώνα.

Μέταλλο λουσμένο απ' το νιογέννητο φεγγάρι, την λάμψη χαρίζει και της νυχτιάς το ασύλληπτο φως

Αίγυπτος 1600 π.Χ.     

Της Δήμητρας τα ασημένια βέλη και του Απόλλωνα το ασημένιο τόξο, έδειχναν την ιδιαίτερη σχέση του αργύρου με τον ελληνικόπολιτισμό. Ήταν το μέταλλο της Θεάς Ίσιδας των Αιγυπτίων, αναφέρεται πολλέςφορές στις Βέδες, ιερό βιβλίο των Ινδουιστών.Ο Θεός πολεμιστής Arjuna, στοινδουιστικό έπος Mahabarata, είναι αυτός που αλλάζει την πορεία τουπολέμου. Το όνομα του σημαίνει λαμπερός, αλλά η ρίζα του προέρχεται από τοσανσκριτικό Arjuna ονομασία του αργύρου.

Οι λυκάνθρωποι σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίεςσκοτώνονταν με ασημένιο ξίφος, ή με ασημένια σφαίρα. Οι βρικόλακες δενμπορούσαν να καθρεφτιστούν στους ασημένιους καθρέφτες της εποχής, γιατί τοασήμι αντανακλά μόνο το "αγνό" φως.

Από τα αρχαία χρόνια ο άργυρος σχετίζονταν με το φεγγάρι και το αγνό φως. Επίσης σχετίζονταν με τον μυστικισμό, την σοφία τηνκαθαρή ενέργεια και την γυναικεία φύση. Στις Αγιουβερδικές θεραπείες, είναι απότα καθαρά βρώσιμα μέταλλα που αποκαθιστούν την εσωτερική ισορροπία

Στα chakras, ανοίγει το τρίτο μάτι στο 6ο Αjnachakra, του τρίτου ματιού. Χαρίζει πνευματική διαύγεια, ενόραση ισορροπία καιφαντασία στον έρωτα  

Οι χρήσεις του αργύρου στην καθημερινότητα, την τεχνολογία και στην βιομηχανία, είναι ανεξάντλητες. Στην ιατρική, οδοντιατρική,στην κοσμετολογία, λόγω της βακτηριοκτόνου δράσης του, στην τέχνη τηςΦωτογραφίας παλαιότερα σαν φωτογραφικό υλικό, σε καταλύτες, καλώδια, για τηνμετάδοση και μετατροπή της ενέργειας, στην νανοτεχνολογία σαν υλικόπροστασίας από βακτήρια και αποστείρωσης, στα φωτοβολταϊκά συστήματα, στηντεχνολογία τροφίμων, στην γεωχρονολόγηση, σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, λόγωτης εξαιρετικής αγωγιμότητας του μετάλλου και αλλού. 

Από το 1947, ο "βομβαρδισμός" των σύννεφωνμε ιωδιούχο άργυρο, έφερνε βροχή και έδωσε πνοή στις καλλιέργειες σε ξηρά καιάγονα βιοσυστήματα   

Η καθαρότητα του αργύρου εκφράζεται σε βαθμούς. Ένακόσμημα αργύρου 925 βαθμών, έχει 92.5% ασήμι και 7.5% άλλο μέταλλοσυνήθως  χαλκό ή μπρούντζο, για να αποκτήσει την απαιτούμενη σκληρότητακαι αντοχή. Αυτό το κράμα, γνωστό από τον 14ο αιώνα είναι διεθνώς αναγνωρισμένομε την ονομασία SterlingSilver 925.

Κοσμήματα και αντικείμενα από ασήμι συντροφεύουν τηντέχνη και τον πολιτισμό, χιλιάδες χρόνια. Η εύκολη κατεργασία, η λάμψη, ηαντίσταση στην συσσώρευση βακτηριδίων  η αξία του ως μέταλλο, αλλά και ηπροσιτή τιμή του σε σχέση με τον χρυσό δίνουν στο ασήμι  ιδιαίτερη αξίαστην κοσμηματοτεχνία και κατασκευή χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων.

Σήμερα το ασημένιο κόσμημα εκτοξεύεται ακόμη μιαφορά, στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας αγοράς. Η εξαιρετική του σχέση με τις πολύτιμες πέτρες και τα ζιργκόν, η πρόσθετη γοητεία των επιμεταλλώσεων, ο σύγχρονος σχεδιασμός και η χρήση της τεχνολογίας, αλλά κυρίως η κλασική καιιδιαίτερη γοητεία του ευγενούς μετάλλου, συμπληρώνουν την πορεία του από τιςαρχές του Μύθου.

Newsletter!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές και τα νέα μας προϊόντα!

0