Τηλ. παραγγελίες
210.3461.910
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
για αγορές από 35€ και πάνω
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΔΩΡΟΥ
χωρίς επιπλέον κόστος
  • Το καλάθι μου

    Το καλάθι αγορών είναι άδειο!

Λάπις Λάζουλι

  Λάπις Λάζουλι

 Η ονομασία προέρχεται από το λατινικό lapis (λίθος) και την λέξη lazulis, lazar στα φαρσί (Περσική γλώσσα) που επίσης σημαίνει λίθος. Είναι η ρίζα της αραβικής λέξης azraq και των λατινογενών λέξεων azzuro azure και azul που σημαίνουν μπλε.

Το κυριότερο συστατικό στον λάπις είναι ο λαζουρίτης που δίνει στο πέτρωμα το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα. Περιέχει ακόμη βολλαστονίτη, λευκό ασβεστίτη και μικρούς ακανόνιστους χρυσαφί κρυστάλλους σιδηροπυρίτη, χαρακτηριστικό γνώρισμα του λάπις λάζουλις. Η σκληρότητα του στην κλίμακα Mohs κυμαίνεται στο 5-5.5, ανάλογα με την περιοχή εξόρυξης και την ποσότητα.

Από την αρχαιότητα ήταν μια πολύ δημοφιλής πέτρα, στην Μεσοποταμία, την Αίγυπτο και τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, από εκεί πέρασε στους Ρωμαίους περισσότερο σε μορφή πολυτελών για την εποχή σκευών και αντικειμένων.

Τα ορυχεία στην κοιλάδα Sar-e-Sang, στην επαρχία Badakhshan του βόρειου Αφγανιστάν,είναι η μεγαλύτερη πηγή λάπι. Εξόρυξη καλής ποιότητας lapis lazulis, έχουμε στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Βαϊκάλης στην Ρωσία, και στις Άνδεις στην Χιλή. Μικρές εκμεταλλεύσιμες ποσότητες βρίσκουμε στο Πακιστάν, Ιταλία, Μογγολία, ΗΠΑ και Καναδά.

Είναι από τις πρώτες πέτρες που εξορύχθηκαν από υπόγεια ορυχεία, τα πρώτα σημεία εξόρυξης έχουν ηλικία 7000 ετών. Στη κοιλάδα του Ινδού Ποταμού, (hindu ή Sindhu Valley) στο σημερινό Θιβέτ,Πακιστάν, Νεπάλ, Βορειοδυτική Ινδία, βρίσκουμε χάντρες από λάπις σε κοσμήματα, αλλά και σε διακοσμητικά μοτίβα σε ναούς και πολυτελείς κατοικίες.

Οι Σουμέριοι, σκάλισαν τον λάπι σε μεγάλες επιφάνειες, απεικονίζοντας μάχες και στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής. Οι λαοί της Μεσοποταμίας μετέφεραν μεγάλους όγκους πέτρας στην Αίγυπτο, όπου ο λάπις απέκτησε μεγάλη αξία.

Σε Βίβλους των Νεκρών των Αιγυπτίων, βρέθηκαν φυλαχτά σε σχήμα ματιού με λάπις και χρυσό για προστασία του νεκρού στο πέρασμα του στον άλλο κόσμο

Η Κλεοπάτρα τόνιζε το σχήμα των ματιών της με σκόνη λάπις, μια συνήθεια που έφτασε στην Δυτική Ευρώπη μέχρι τον 18ο αιώνα.

Στην Ινδία η σανσκριτική λέξη "Rajwart" ήταν η κυρίαρχη ονομασία της πέτρας, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αστρολογία, αλλά και για Αγιουβερδικές θεραπείες (Ayuverda). Χρησίμευσε σαν χρώμα σε ναούς για λατρευτικούς σκοπούς, αλλά και στην διακόσμηση'

Τον 14ο αιώνα ταξίδεψε σαν χρώμα στην Βενετία και από εκεί στην Δυτική Ευρώπη, με το όνομα που διατηρεί μέχρι και σήμερα "ultramarine"

Το ultramarine, είναι από τα βασικά χρώματα των ζωγράφων της Αναγέννησης, ο Τιτσιάνο, ο Ντα Βίντσι και ο Μιχαήλ Άγγελος συγκαταλέγονται στους καλλιτέχνες της εποχής που το χρησιμοποίησαν.

Τον 17ο αιώνα, ο Ολλανδός ζωγράφος Johannes Vermeer δουλεψε με ultramarine τον περίφημο πίνακα το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι, (Girl with a pearl earring).

Είναι η πέτρα του 5ου chakra του λαιμού (Vishuddha Chakra). Το σημείο που ενώνει την σκέψη με το συναίσθημα, τον λόγο με την έκφραση

Απελευθερώνει την έκφραση, ξεκαθαρίζει τις σκέψεις και καθοδηγεί το συναίσθημα.

Είναι η πέτρα της σοφίας, της τέχνης και του Ορθού Λόγου.

Εξαιρετική πέτρα για την μέση ηλικία, προστατεύει από την κατάθλιψη χαρίζοντας ηρεμία και δύναμη.

Πέτρα των ζωδίων της Γης, της Παρθένου, του Αιγόκερου και του Ταύρου, ενισχύει την δημιουργική σκέψη, αλλά και αρμονία στις σχέσεις με τα άλλα ζώδια.

Newsletter!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές και τα νέα μας προϊόντα!

0