Τηλ. παραγγελίες
210.3461.910
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
για αγορές από 35€ και πάνω
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΔΩΡΟΥ
χωρίς επιπλέον κόστος
  • Το καλάθι μου

    Το καλάθι αγορών είναι άδειο!

Ροζ Τουρμαλίνη

Ροζ Τουρμαλίνη

Ένας παλιός Σιναλέζικος μύθος αναφέρει, ότι η τουρμαλίνη στην πορεία της από το κέντρο της γης προς την επιφάνεια, ερωτεύτηκε και ενώθηκε με το ουράνιο τόξο. Όταν αυτό ανέβηκε στον ουρανό, δώρισε τα χρώματα του στην αγαπημένη του τουρμαλίνη, σημάδι του έρωτα και της ένωσης του γήινου με το ουράνιο.

Δείτε χειροποίητα ασημένια κοσμήματα με ροζ τουρμαλίνη

Στην Σιναλέζικη (Sinhalese) γλώσσα των λαών Sinhala της Σρι Λάνκα συναντούμε την λέξη "Thora-mali" ή στην γλώσσα των Ταμίλ "Turava mali" που χαρακτήριζε όλες τις κρυσταλλικές πέτρες, τουρμαλίνη, ζιργκόνιο, ζαφείρι σμαράγδι κ.α. Στην πορεία η ονομασία επικράτησε για το κυκλοπυριτικό διάφανο ορυκτό με τα πολύ δυνατά χρώματα και τις δεκάδες αποχρώσεις.

Η οικογένεια ορυκτών με το όνομα τουρμαλίνης ή τουρμαλίνη είναι από τις πολυπλοκότερες σε χημική σύσταση οικογένειες ορυκτών. Δομείται σαν κρύσταλλος, στο τριγωνικό σύστημα κρυστάλλωσης, όπως το κορούνδιο (ρουμπίνι, ζαφείρι) και ο χαλαζίας. Έχει σκληρότητα 7.5 στην κλίμακα Mosh και 3.6 ειδικό βάρος, Χαρακτηριστικό της πέτρας, ο πιεζοηλεκτρισμός, η ιδιότητα της τουρμαλίνης να παράγει ηλεκτρική τάση μέσα από μηχανική πίεση ή ταλάντωση. Η τριβή της πέτρας, ιδίως σε μάλλινο ύφασμα, μαγνητίζει την στάχτη, και ήταν από τους παλαιότερους τρόπους που χρησιμοποίησαν οι παλιοί έμποροι και τεχνίτες να αναγνωρίζουν την τουρμαλίνη.

Τα χρώματα της τουρμαλίνης ή ο τόπος προέλευσης δίνουν το όνομα στις ποικιλίες της πέτρας. Ο άχρωμος αχρωΐτης, η ολιβίνη , ο βερντελίτης και ο ελβαΐτης, με βαθύ πράσινο χρώμα, ο πλούσιος σε σίδηρο σχορλίτης η μαύρη τουρμαλινη, ο ιντικολίτης η μπλέ τουρμαλίνη, ο δραβίτης η σκουροκάστανη τουρμαλίνη, και φυσικά η watermelon tourmaline, η τουρμαλίνη καρπούζι μια εξαιρετικά όμορφη τρίχρωμη πέτρα, από πράσινη λευκή και ροζ τουρμαλίνη.

H ροζ τουρμαλίνη ανήκει στους Ροσσμανίτες, ή στους Ρουμπελλίτες, δυο ποικιλίες με κύριο χαρακτηριστικό το ροζ έως κόκκινο χρώμα της πέτρας.

Οι Ισπανοί και Πορτογάλοι κονκισταδόρες (κατακτητές) επέστρεψαν στις χώρες τους με πράσινους ροζ και κόκκινους κρυστάλλους τουρμαλίνη και για χρόνια πίστευαν ότι είναι ρουμπίνια και σμαράγδια.

Η σύγχυση για την ταυτότητα της πέτρας συνεχίστηκε με την εγκατάσταση στην Σρι Λάνκα, τότε Κεϋλάνη Ολλανδών εμπόρων, που από άγνοια έδωσαν το όνομα "thora mali", δηλαδή "διάφορες πέτρες" στην ντόπια γλώσσα.

Πολλά από τα σμαράγδια σε αρχαία Αιγυπτιακά κοσμήματα στην πραγματικότητα είναι πράσινες τουρμαλίνες, είτε ολιβίνες, είτε ελβαΐτες.

Πολλές από τις πέτρες που στόλιζαν τα κοσμήματα του Θησαυρού των Τσάρων, ενώ πίστευαν ότι είναι ρουμπίνια, στην πραγματικότητα είναι ροζ και κόκκινες τουρμαλίνες, εξαιρετικής διαύγειας και χρώματος.

Μόλις το 1800 η οικογένεια της τουρμαλίνης κατηγοριοποιήθηκε με βάση την όχι συνηθισμένη τριγωνική δομή των κρυστάλλων της, και πήρε την θέση της στον γεμολογικό χάρτη.

Στην Ινδία και στην Κεϋλάνη ήταν από τις αγαπημένες πέτρες της κάστας (τάξης) των εμπόρων και μεσαίων κρατικών λειτουργών.

Οι Κινέζοι αγαπούσαν την τουρμαλίνη από παλιά. Η Χήρα Αυτοκράτειρα Tzu Hsi που κυβέρνησε την Κίνα από το 1860 μέχρι τον θάνατό της το 1908, λάτρευε τις ροζ και κόκκινες τουρμαλίνες, που σύντομα έγιναν οι αγαπημένες πετρες της Κίνας.

Το ίδιο διάστημα στο Μέιν (Maine) των ΗΠΑ και στο San Diego της Καλιφόρνιας η εξόρυξη κόκκινης και ροζ κυρίως τουρμαλίνης δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας και μεγάλο πλούτο. Όλη σχεδόν η παραγωγή ταξίδευε στην Κίνα, αλλά η αλλαγή της κυβέρνησης του Πεκίνου το 1912, μηδένισε τις εισαγωγές, δημιουργώντας το Κραχ της τουρμαλίνης το 1915 στην Καλιφόρνια.

Ορυχεία με μεγάλες ποσότητες τουρμαλίνης άνοιξαν στην Βραζιλία το 1920-30, ενώ το 1950, η Μαδαγασκάρη εντάχθηκε στις χώρες εξόρυξης με υψηλής ποιότητας ροζ τουρμαλίνης και εξαιρετικές watermelon tourmalines.

Σήμερα, η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη χώρα εξόρυξης τουρμαλίνης, με τα ορυχεία στο Minas Gerais, και στο Paraiba, Αφρική Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαδαγασκάρη, Μοζαμβίκη, Ινδία, Βιρμανία, Σρι Λάνκα, Αυστραλία, Καναδάς είναι οι χώρες όπου η τουρμαλίνη εξορύσσεται για εμπορικούς σκοπούς.

Η ροζ τουρμαλίνη είναι πέτρα του chakra της καρδιάς (Anahata Chakra). Αντανακλά το εσωτερικό φως, ενισχύει το ενεργειακό πεδίο, την αγάπη και την συντροφικότητα.

Στο Feng Shui, ειναι η πέτρα της φωτιάς και της γης, την τοποθετουμε στο νότιο η νοτιανατολικο bagua (Άκρο) για βοήθεια στην δουλειά και καριέρα, ή για την κατανόηση και αγάπη στις σχέσεις.

Είναι πέτρα του Ζυγού, με επιρροές στα ζώδια του χειμώνα Αιγόκερω, Υδροχόο και Ιχθείς.

Newsletter!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές και τα νέα μας προϊόντα!

0